CLA Nedir? Faydaları Nelerdir? CLA Hakkında Bilmemiz Gerekenler

CLA Nedir?

CLA son zamanlarda supplement ve fitness dünyasında adından sıkça söz ettiren özel destek gıdalarından biridir. CLA 'nın açılımı Conjugated Linoleic Acid şeklindedir. Bir tür doğal esansiyel yağ asidi çeşitidir. Aspir çiçeğinin yağından elde edilir. İnsan vücudu tarafından üretilemeyen esansiyel amino asitler arasındadır.

CLA Ne İşe Yarar?

CLA vücut tarafından üretilemeyen esansiyel amino asitler arasında olduğu için mutlaka dışarıdan takviye olarak alınması gerekmektedir. Sporcuların ve spor yapanların bu kadar çok dikkatini çekmesinin nedeni ise vücut yağ oranını düşürmeye yardımcı olmasıdır. CLA 'nın düzenli kullanılması yada gıdalardan düzenli olarak alınması durumunda vücut yağ oranını olağan sınırlar içerisinde tuttuğu gözlemlenmiştir.

CLA 'nın çalışma prensibi, vücutta yağların depolanmasına yardımcı olan LPL (Lipoprotein Lipaz) enzimini durdurmaya yöneliktir. Bunu yaparken halihazırda depolanmış vücut yağlarının enerji olarak kullanılıp yakılmasını da teşvik eder.

CLA 'lar özellikle spor ve fizikel aktiviteler ile birlikte kullanıldığında kendini daha iyi gösterebilmektedir. Doğru bir beslenme programı ile birleştirildiğinde daha kesin sonuçlar olmaya yardımcı olur.

CLA Ne Zaman Nasıl Kullanılır?

CLA 'nın en yaygın kullanımı yemeklerden ortalama 35-40 dk öncedir. Bu sayede yemeklerden gelebilecek olan yağlanmalardan da bir miktar uzak kalınabilir.

Günlük ortalama 2000 - 3000 mg CLA tüketilebilir.

CLA Hakkında Bilmemiz Gerekenler

CLA 'lar bilinenin aksine doğrudan yağ yakıcı L-Karnitin ürünleri gibi çalışmaz. Daha çok depolanmış (göbek, basen v.b.) yağ hücrelerinin açığa çıkarılarak antrenman yada sportif aktivite ile birlikte enerjiye dönüştürülmesi mantığına dayanır.

Vücut yağ oranını ve yağlanma sürecini düşürerek önlemeye yardımcı olur. Diğer yandan bağışıklık sistemini güçlendirici ve anti-katabolik bir yapıya sahiptir.

İlk kez 1978 yılında süt ve süt bazlı ürünlerde tespit edilmiştir. Kırmızı et yağlarında da bir miktar CLA bulunduğu gözlenmiştir. Ancak gelişen teknoloji ile hayvancılığın daha çok mera yerine çiftliklerde hazır yemlerle yapılmaya başlamasından dolayı besi hayvanlarında görülen CLA oranlarında azalmalar meydana gelmiştir.

Benzer Blog Yazıları

Yorumlar

Yorum Yapmak İstermisiniz?